Summit-ul se va tine sub egida International Telecommunications Union (ITU) si ONU, iar marile temeri ale tarilor si companiilor care sustin libertatea pe internet tin de faptul ca statele care sustin cenzura vor presa pentru schimbarea regulamentelor ITU, dand uniunii mai multe drepturi si implicit acestor state mai multe posibilitati de a controla si gestiona internetul pe teritoriul lor, dar si alocarea adreselor.
Un document obtinut de CNET detalia pozitia Rusiei care ar fi sustinut initial ca statele membre ar trebui sa aiba dreptul suveran asupra gestionarii internetuluui pe teritoriile lor, dar si asupra gestionarii numelor de domenii nationale.
Dupa aparitia acestei versiuni, Rusia a modificat se pare limbajul din document, renuntand la referirile precise la numele de domenii, insa retorica a ramas aceeasi, Rusia dorind ca ITU sa primeasca drepturi pe care acum nu le are, in speranta ca va putea avea un control strict asupra internetului pe teritoriul sau.
Practic, state precum Rusia ar dori ca prerogative ale unor organizatii precum ICANN, foarte apropiate de guvernul SUA, sa treaca la ITU prin schimbarea tratatului asupra informatiilor si comunicatiilor care nu a mai fost modifcat de un sfert de secol.
Propuneri similare ar urma sa vina si din partea unor state precum China, Iran si Uzbekistan, iar in tabara opusa sunt state precum SUA, dar si companii precum Google care se opun unei centralizari a controlului asupra internetului.
E posibil ca la acest summit de la Dubai sa se puna in discutie revizuirea tratatului ITU cu schimbari la partea de guvernanta a internetului, mai ales ca acest tratat nu a mai fost schimbat din 1988 cand www-ul nici nu exista.
Cei de la ITU spun insa ca la summit-ul din Dubai nu se vor aborda lucruri legate de resurse critice ale internetului precum numele de domenii sau IP-uri. Aceste lucruri sunt deja gestionate de ICANN si acest lucru nu se va schimba.
Google s-a aratat cea mai vehementa in legatura cu posibilele urmari ale summit-ului si a lansat si o campanie numita Take Action.
Google avertizeaza ca in aceasta intalnire caracterizata prin secretomanie, unele guverne vor incerca sa obtina drepturi care sa le permita sa cenzureze mai mult internetul si sa impuna noi reguli. Aceste schimbari ameninta inovarea si vor da unor guverne dreptul de a cenzura libera exprimare si de a le taia opozantilor dreptul de a avea acces la internet.
Google spune ca doar guvernele au drept de exprimare la ITU, iar aici sunt incluse si statele care nu sustin dreptul la libera exprimare. ITU este o institutie care sustine secretomia, propunerile diverselor guverne sunt confidentiale, spun cei de la Google. Ei adauga ca guvernele nu ar trebui sa aiba dreptul, de unele singure, sa determine viitorul internetului, ci si userii si cei care construiesc diverse site-uri si aplicatii, dar si cei care asigura mentenanta, ar trebui sa aiba un cuvant de spus.