Expertii Kaspersky Lab au inregistrat, in 2012, 7.000 de tentative de infectare a computerelor jucatorilor din intreaga lume in fiecare zi, potrivit datelor furnizate de KSN. Aceste atacuri sunt lansate in incercarea de a obtine datele personale ale utilizatorilor, cum sunt parolele folosite pentru jocurile online si sistemele de online banking. In ceea ce priveste jocurile, utilizatorii rau intentionati incercau sa fure avataruri si obiecte virtuale utilizate in joc, pentru a le vinde ulterior. In cazul sistemelor de online banking, infractorii cibernetici incercau sa fure bani din conturile bancare.
Expertii Kaspersky Lab au descoperit ca, pentru a-si atinge scopurile, infractorii cibernetici trimiteau zilnic jucatorilor aproximativ 10 e-mail-uri cu link-uri si atasamente şi lansau, in medie, 500 de atacuri de infectare a acestora prin intermediul browser-ului. In plus, „colectia” de programe malware care au ca tinta jocurile online creşte cu aproximativ 5.000 pe zi.
Una dintre tacticile preferate ale infractorilor cibernetici in ceea ce priveşte jocurile online este, desigur, ingineria sociala – in special phishing-ul. De exemplu, infractorii cibernetici utilizau numele marilor comunitati de gaming din lume si incercau sa ii atraga pe site-uri false pentru a colecta parolele de la conturile de jocuri. In 2012, expertii Kaspersky Lab au inregistrat 15 milioane de vizite pe site-urile de phishing care imitau design-ul unuia dintre cei mai mari dezvoltatori de jocuri online din lume. In total, au fost detectate zilnic peste 50.000 de tentative de redirectionare catre site-uri de phishing. Toti utilizatorii care au cazut in capcana au fost protejati de sistemul anti-phishing integrat in suita Kaspersky Internet Security, care a detectat prompt tentativele de frauda.
Amenintari care tinteau jucatorii au fost identificate peste tot in lume, dar in proportii diferite, numarul lor fiind strans legat de numarul de jucatori activi din diferite tari. In 2012, cele mai multe astfel de incidente au fost identificate in Rusia, China şi India. Acestea sunt tarile in care jucatorii se confrunta cu cel mai mare risc de infectare si, in consecinta, cu furtul avatarurilor si al obiectelor virtuale detinute in joc. Acest top a ramas aproape neschimbat in ultimii 7 ani si este putin probabil ca infractorii cibernetici sa isi piarda interesul pentru aceste zone.
Insa, exista solutii pentru a ne proteja de atacurile lansate de catre infractorii cibernetici atat in viata reala, cat si in cea virtuala. La prima vedere, recomandarile expertilor par evidente, desi, in practica, si-au dovedit eficienta in repetate randuri.
„In primul rand, trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand primiti e-mailuri din partea serverului de administrare a unui joc online in care vi se cere furnizarea unor informatii personale despre contul vostru sau autorizarea unei actiuni, sub orice pretext. Nu accesti link-ul deoarece este posibil sa va duca pe un site de phishing” avertizeaza expertul malware Kaspersky Lab, Sergey Golovanov. „De asemenea, nu descarcati patch-uri neoficiale din surse suspecte, deoarece ati putea ajunge foarte usor sa primiti „la pachet” un Troian, care se poate infiltra in sistem pentru a va fura toate parolele. Şi nu ma refer doar la jocurile online, ci si la cardurile bancare, in situatiile in care banca va ofera servicii online. Tinand cont de toate aceste lucruri, daca sunteti jucator, puteti folosi un card de debit virtual, care sa va limiteze suma de bani care poate fi cheltuita, evitand astfel riscul ca banii sa va fie furati din cont,” a adaugat Sergey Golovanov.
Exista, insa, si situatii in care infractorii cibernetici pot reusi sa ii pacaleasca chiar şi pe cei mai precauti utilizatori. De aceea, expertii recomanda utilizatorilor sa foloseasca solutii de securitate profesionale. De exemplu, Kaspersky Internet Security 2013 include cele mai recente tehnologii utilizate in prezent pentru a detecta si a bloca programele daunatoare — anti-phishing, securizare automata impotriva exploit-urilor, tastatura virtuala pentru introducerea numelui de utilizator si a parolei, si multe alte functii.
In plus, suita include un mod special pentru jocuri care opereaza in fundal fara a afecta resursele sistemului si care opreste notificarile de indata ce jocul este pornit.
*Aceste informatii au fost colectate cu acordul membrilor Kaspersky Security Network (KSN), care reuneste milioane de utilizatori de produse Kaspersky Lab din lume. KSN colecteaza automat informatii despre tentativele de infectare, de descarcare şi de activare a fisierelor daunatoare pe computerele utilizatorilor. Aceste informatii sunt colectate cu aprobarea utilizatorilor si sunt confidentiale. Datele sunt utilizate pentru a fi analizate cu ajutorul serverelor centrale Kaspersky Lab.