„Şi alţii au încercat o asemenea abordare, dar nu au avut foarte mult succes la clienţi. Recunoaştem că abordarea noastră este încă speculativă până suntem acceptaţi, dar suntem dispuşi să testăm şi cu alte site-uri”, mai spun cei doi în propunerea lor revoluţionară.
Nu trebuie să aşteptăm ca inginerii Google să realizeze protocolul universal şi anumite site-uri să-l implementeze pentru a avea o lume fără parole. Ea deja există, dar nu trebuie să vă gândiţi mai departe de intrarea în gadget. Pentru site-uri, încă nu există soluţii, iar aici Google ar putea să îmbunătăţească situaţia.
Google a vorbit deja de produsele Yubico. Firma fondată în 2007 are un card care se introduce în USB sau poate comunica prin intermediul tehnologiei Near Field Communications şi transmite o parolă unică, ce se schimbă mereu. Avantajul sistemului este că nu are nevoie de instalare şi funcţionează cu orice sistem din lume. Tot Yubico are un produs numit Nano, care reprezintă practic un card de memorie introdus în calculator. Apoi îl atingem şi oferă o parolă computerului.
Recunoaşterea facială a intrat în atenţie publicului odată cu Android Ice Cream Sandwich. Sistemul de operare mobil promitea autentificarea doar prin intermediul feţei, dar opţiunea a fost iniţial un fiasco pentru că putea fi folosită şi cu o mască pe faţă. Un sistem mai modern, care poate fi folosit pe calculatoare şi laptopuri este KeyLemon. Acesta este un soft de recunoaştere facială şi care permite autentificarea în Windows cu ajutorul feţei, pe lângă parola clasică.
Finalul parolei poate fi privit şi dintr-o perspectivă care aduce cu filmele SF. Doi cercetători taiwanezi au realizat un proiect care ar folosi un tipar cardiac al unei persoane, care va fi folosit pe post de parolă. Astfel, criptarea se va produce prin stabilirea trăsăturilor unei persoane, iar autentificarea va folosi impulsurile din palmă sau din vârfurile degetelor.