Fii la curent cu noutatile din IT!

Poti apela cu incredere la noi pentru orice probleme de software sau hardware, pentru ca dorim sa iti oferim cea mai calitava experienta.

shape

Detectarea problemelor în rutarea traficului şi funcţionarea reţelei

Instrumente de reţea pentru detectarea problemelor în rutarea traficului şi funcţionarea reţelei

 

Metodologia de soluţionare a problemelor este alcătuită din câţiva paşi:

  • Identificarea problemei;
  • Analiza posibilelor soluţii;
  • Propria soluţionare a problemelor.

 

Ca să detectăm şi să soluţionăm problemele de funcţionare a reţelei, folosim anumite comenzi care asigură identificarea rapidă a problemei și apoi eliminarea acesteia. Unul dintre tipurile de comenzi care soluţionează problemele este cel care rezolvă problemele în Cache. Cel mai mare avantaj al acestor comenzi este posibila identificare a problemelor și apoi, pe baza feedback-urilor trimise, alegerea soluţiei corespunzătoare problemei. Comenzile se pornesc în Command Prompt în mediul Windows sau în Shell Prompt dacă lucraţi în Linux. Comenzile sunt următoarele:

  • ARP Cache – comanda de bază în Command Prompt-ul Windows este arp, iar argumentele principale sunt –a şi –g. Acestea se folosesc pentru listarea lui ARP cache. Ştergerea lui ARP cache se face cu argumentul –d* care şterge totul din ARP cache. Nu există niciun rezultat nedorit după ştergerea lui ARP cache şi singurul lucru care se poate obţine este un rezultat corect. Acest program este folositor când lucrăm cu routerele. Comanda Linux este de asemenea arp. Câțiva dintre parametri sunt –a (pentru a afişa cantitatea unui anumit host), -d (pentru a şterge introducerea) etc.
  • NetBIOS Cache – în Windows se foloseşte programul NbtStat cu argumetul –c şi se foloseşte pentru revizuirea cache-ului local. Argumentul pentru curăţarea cache-ului este –R, unde majuscula R este obligatorie. Comanda echivalentă în Linux este nmblookup (pentru o curăţare mai detaliată şi pentru un număr mai mare de parametri care se pot folosi, se recomandă citirea paginilor manual, cu comanda man nmblookup).
  • DNS Resolver Cache – componente cache client ale serviciului DNS. Pentru revizuirea cache-ului se foloseşte instrumentul ipconfig cu argumentul /displaydns, precum şi cu argumentul /flushdns pentru ştergerea conţinutului din cache. Conţinutul cache-ului nu poate fi şters în totalitate, fiindcă argumentele care, în fişierul host, au argumentul PRE, rămân înregistrate în cache. În ceea ce privește sistemele de operare Linux, în majoritatea distribuţiilor nu există  caching local implicit al înregistrărilor DNS. Dacă este necesară administrarea cache-ului DNS, este posibil să instalăm ulterior programe precum nscd (Name Service Cache Daemon).
  • NSLookup – acesta este un program mai complex. Obiectivul acestui program este revizuirea adreselor IP în raport cu un nume specific. În timpul funcţionării, acest program se bazează pe serviciul DNS, serviciul folosit cel mai des prin routere şi firewall-uri; aşadar se recomandă folosirea acestui program. Sintaxa programului este nslookup hostname [domain]. În Linux, această comandă are o funcţie şi o sintaxă identice.

 

Restul comenzilor care se folosesc pentru rezolvarea problemelor de funcţionare a reţelei şi a serviciilor de reţea sunt Nestat şi Ping (atât în Windows, cât şi în Linux).

Netstat este comanda care se foloseşte pentru revizuirea sesiunilor active de comunicare cu alte calculatoare. Dacă în timpul pornirii programului nu se defineşte niciun argument, programul va afişa lista tuturor sesiunilor de comunicare active. Comanda Netstat afişează protocolul de transport (doar TCP, fiindcă protocolul UDP nu foloseşte sesiuni), apoi adresa locală (această dată se referă la adresa IP sau la numele calculatorului local), numărul portului local de pe care clientul realizează sesiunea, apoi adresa calculatorului de destinaţie şi numărul de port către care clientul realizează sesiunea, iar la sfârşit afişează sesiunea (stabilită, în aşteptare etc.). Obţineţi informaţii mai detaliate despre parametri disponibili şi despre funcţiile acestora, dacă introduceţi comanda netstat /? (în Windows Command Prompt) sau man netstat (în Shell-ul Linux-ului).

Fi preocupat de INSECURITATE, nu de bugetul alocat pentru SECURITATE!

Daca nu stii de unde sa incepi, e absolut normal. Completeaza formularul alaturat sau contacteaza-ne pentru o consultanta gratuita, fara nici un fel de obligatii.

Ai nevoie de Consultanta IT?


Telefon: +40 757 527 527
Email: email [at] networld [dot] ro

Completeaza formularul de mai jos si intram pe linie imediat: